Aan de slag als zzp’er deel 1: 10 tips voor starters

Ondernemer worden kan vrijwel iedereen. Ondernemer zijn is een heel ander verhaal. Bij het runnen van je eenmanszaak komt namelijk heel wat kijken. Helemaal als je net begint.

Afgelopen september bestond mijn bedrijf vier jaar. Daarmee ben ik officieel geen starter meer. Dat betekent niet dat ik gepokt en gemazeld ben en alle wijsheid inmiddels wel zo’n beetje in pacht heb. Zeker niet! En wat ik ook van ondernemers hoor die al véééél langer bezig zijn dan ik: je blijft leren.

Maar, in die spannende eerste jaren waarin je je soms best eens wat onzeker kan voelen, is het fijn als je de eerste stappen een klein beetje meegenomen wordt door mensen die de weg al eens bewandeld hebben.

starter, zzp, ondernemersplan, bedrijfsplan

Ik loop graag een stukje met je op! Dit blog belicht zes belangrijke thema’s die belangrijk zijn voordat ‘je winkeltje’ daadwerkelijk draait.

 1. Klaar voor de start … ?!

Voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, is het handig om de rechtsvorm voor je onderneming te kiezen. De meest geschikte rechtsvorm voor de meeste startende zzp’ers is de eenmanszaak. Zorg ervoor dat je eerst je domeinnaam gecontroleerd en vastgelegd hebt voordat je jouw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Zo voorkom je dat jouw domeinnaam bezet is.

Met een ondernemingsplan verhoog je je slagingskans. Je onderzoekt namelijk of je plannen haalbaar zijn. Want levert je eigen bedrijf wel voldoende geld op om je kosten mee te dekken? Probeer ook een missie-statement te formuleren. Dit helpt je bij het schrijven van een ondernemingsplan, het inrichten van je website en het maken van een pitch voor nieuwe opdrachtgevers over wat jij te bieden hebt!

Ook kan een beschrijving van jouw missie en visie helpen bij het bedenken van een bedrijfsnaam (en domeinnaam). Voor veel zpp’ers is het voldoende om hun eigen naam te gebruiken, dat werkt prima. Een websitenaam als AnnemiekeSchrijft.nl werkt natuurlijk erg goed; je weet direct wat ze doet en klanten onthouden de domeinnaam ook nog eens moeiteloos.

Je kunt ook je bedrijfsnaam baseren op je belangrijkste werkzaamheden. Denk aan coaching.nl of metselen.nl

Ben je klaar voor de start van je eigen bedrijf? Je hebt een goede bedrijfsnaam bedacht? Dan kun je een afspraak maken met de KVK en je bedrijf inschrijven. Daar wordt ook meteen de aanmelding bij de Belastingdienst geregeld en ontvang je een btw-nummer.

starter, zzp, ondernemersplan, bedrijfsplan

 1. Hobbyen of ondernemen?

Misschien heb jij met de start van je bedrijf van je hobby je werk kunnen maken. Dat is natuurlijk prachtig, maar de belastingdienst maakt een duidelijk onderscheid tussen hobbyisten en ondernemers.

Dat jij jezelf als freelancer of zzp’er ziet, betekent dan ook niet automatisch dat de Belastingdienst dat ook doet. En dat is wel belangrijk, want je krijgt als zelfstandige een hoop fiscale voordelen. Om te beoordelen of sprake is van een onderneming, hanteert de Belastingdienst een aantal criteria:

 • Winst: Als je structureel verlies lijdt of alleen weinig winst maakt, kan de Belastingdienst oordelen dat het echte ondernemerschap ontbreekt.
 • Zelfstandigheid: Als anderen bepalen hoe jij je werkzaamheden uitvoert, ontbreekt de zelfstandigheid en is er volgens de Belastingdienst geen sprake van een onderneming.
 • Aantal opdrachtgevers: Als je bijvoorbeeld over een heel jaar maar één klant hebt, dan kan de Belastingdienst dat beschouwen als loondienst. Je moet daarom minimaal drie opdrachtgevers te hebben. Daarvan mag je maximaal 70 procent van je werkbare uren aan je grootste klant besteden. De rest van je tijd dien je te werken voor je overige klanten.

Controleren of je als ondernemer aan de eisen voldoet, doe je met de Ondernemerscheck van de Belastingdienst.

starter, zzp, ondernemersplan, bedrijfsplan

 1. Bepaal je uurtarief

Wat een goed uurtarief is, bepaal je als ondernemer zelf. Je wilt jezelf niet direct uit de markt prijzen met een te hoog tarief, maar uit dat uurtarief moet jij wel al je kosten betalen (niet-declarabele uren, verzekeringen, kantoorkosten, inventaris (zoals een pc) etc.) en daarnaast een inkomen genereren. Bij het vaststellen van je uurtarief, is het belangrijk rekening te houden met:

 • Het inkomen dat je wilt hebben. Bepaal wat je per maand minimaal nodig hebt om van te leven en je verplichtingen te kunnen betalen. Je uurtarief moet na aftrek van de bedrijfskosten voldoende zijn om minimaal dit bedrag over te houden.
 • De uurtarieven van concurrenten. Als je daar ver boven of onder zit, heb je je klant iets uit te leggen.
 • De wet van vraag en aanbod. Is er veel behoefte aan je dienst en zijn er weinig concurrenten die kunnen wat jij kan? Dan kun je een hoger uurtarief vragen dan wanneer je de zoveelste bent met dezelfde activiteit.

Als een vuistregel kan je het volgende aanhouden voor het berekenen van je uurtarief: Wat je netto wil overhouden x 2,5 = je bruto uurtarief exclusief btw. Wil je het exact uitrekenen, dan kun je de uurtariefcalculator gebruiken. Bekijk ook dit filmpje van de KvK.

 1. Laat je zien!

Sommige ondernemers starten vanuit de luxe positie dat zij al klanten hebben. De meeste starters zullen echter hard aan de bak moeten om te zorgen dat hun potentiele klanten hen vinden. Zorg dan ook dat je vindbaar bent!

 • Je eigen netwerk is in eerste instantie cruciaal voor het verkrijgen van opdrachten. Zij moeten goed weten wat je doet, houd ze daarvan dan ook op de hoogte! Zorg ervoor dat mensen je leren kennen zodat je netwerk groeit. Ga naar netwerkbijeenkomsten, vind interessante netwerken om je bij aan te sluiten en bezoek eens de lokale open coffee.
 • Denk na over wie je doelgroep eigenlijk is. Durf hierin een duidelijke keuze te maken. Dit helpt je namelijk om de juiste klanten aan te trekken.
 • Een mooi logo en passende huisstijl (die je natuurlijk consequent gebruikt) geeft een professionele uitstraling.
 • Een website mag natuurlijk niet ontbreken. Er zijn veel programma’s waar je heel gemakkelijk en zonder technische kennis zelf een mooie website kunt maken. Maar natuurlijk is (gedeeltelijk) uitbesteden ook een mogelijkheid. Maak ook gebruik van (gratis) sociale media. Ben je hier niet in thuis? Investeer in een training of zoek iemand die dit voor jou kan beheren.
 • Laat jezelf zien en benadruk je talenten en vaardigheden. Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar voor ondernemers vaak niet handig. Vertel over jouw vak en wees niet bang om informatie of tips gratis weg te geven op bijvoorbeeld social media. Mensen zien op deze manier dat jij veel kennis hebt op een bepaald gebied en zien jou daardoor als expert. Kijk gerust ook naar je con-collega ZZP’ers en hoe zij dit aanpakken. Gebruik die informatie alleen als inspiratie; één op één informatie kopiëren is natuurlijk ‘not done’.
 • Bedenk marketingacties. Wat kan jij doen om je bekendheid te vergroten? Ideeën hiervoor zijn een blog, spreekuren, open dagen, gratis eerste gesprek/workshop of bied doe online gratis zaken aan dingen. Geef mensen iets waardevols en maak ze nieuwsgierig naar meer.

starter, zzp, ondernemersplan, bedrijfsplan

 1. Zorg voor een deugdelijke administratie

Het voeren van een goede administratie is wettelijk verplicht. Zo moeten bijvoorbeeld je facturen en offertes aan verschillende eisen voldoen en moet je je administratie 7 jaar lang bewaren.

Je administratie goed bijhouden doe je niet alleen voor de Belastingdienst. Jouw administratie geeft een goed beeld van hoe jouw bedrijf ervoor staat. Je krijgt inzicht in je omzet, je kosten, je winst, en rendabele uren.

Een goede administratie geeft dus inzicht in de kosten en inkomsten van je onderneming. Daarvoor moet je de facturen die je uitschrijft en betaalt bijhouden. Ook je agenda, kassabonnen, contracten et cetera moet je bewaren. Wil je bijvoorbeeld de kosten van die nieuwe laptop opvoeren, dan moet je een aankoopbewijs laten zien.

Als je zelf geen talent hebt voor administratie, kan het verstandig zijn een boekhouder in de arm te nemen. Hij of zij kan je vertellen welke kosten je wel of niet mag opvoeren en voor welke aftrekposten je in aanmerking komt.

Naast een financiële administratie is ook een uren– en kilometerregistratie van belang. Lees de blog die ik hierover schreef op mijn website.

 1. Aansprakelijkheid en risico’s

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk en aansprakelijk. Je hebt immers geen werkgever die voor je zorg of waarachter je je kunt verschuilen. Als je in het weekend regelmatig hoge bergen beklimt, is een arbeidsongeschiktheidsverzekering misschien geen gek plan. En voor die kop koffie die je per ongeluk over de computer van je opdrachtgever gooit, komt een aansprakelijkheidsverzekering goed van pas.

 • Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn twee verschillende dingen. Lees hier welke wat dekt zodat je kunt besluiten wat jij in jouw geval nodig hebt.
 • Slechts 1 op de 4 Nederlandse zelfstandigen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten, blijkt uit onderzoek van CPB. Veel zzp’ers vinden een verzekering te duur. Vooral onder starters ligt de verzekeringsgraad laag. Toch ben je vaak duurder uit als je een ongeluk of ziekte krijgt. Als jij niets kunt, ligt ook je onderneming stil en dat voel je in je portemonnee. Een goed alternatief voor de reguliere AOV is het Broodfonds. Een financieel vangnet voor en door ondernemers gebaseerd op schenking.
 • Algemene voorwaarden zijn handig om je risico’s te verkleinen. Je stuurt ze als bijlage mee met een offerte en kan je zoveel mogelijk indekken tegen bijvoorbeeld schade, extra kosten, onvoorziene omstandigheden en betalingsafspraken. Ben je aangesloten bij een branche? Dan kun je vaak hun voorwaarden gebruiken. Laat ze anders opstellen door een jurist als je zeker wil weten dat ze rechtsgeldig zijn. Goede juristen denken aan risico’s en situaties waar je zelf niet zo snel aan denkt. Als je Algemene Voorwaarden zijn opgesteld, kun je deze deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit kost €18 per jaar.

Volgende maand schrijf ik een blog over wat belangrijk is als je daadwerkelijk klaar bent om te starten en krijg 4 extra tips. Heb je vragen of opmerkingen? Laat een reactie achter of stuur een E-mail.

Een reactie plaatsen