Pluk de vruchten van de komkommertijd

Hij komt er aan: de komkommertijd. Veel mensen gaan op vakantie en het wordt eindelijk wat rustiger op de wegen die niet naar vakantiebestemmingen leiden. Voor veel zelfstandig professionals breekt een rustige tijd aan. Erg? Volgens mij niet. Je kunt natuurlijk zelf ook op vakantie gaan; even lekker opladen voor de tweede helft van dit jaar. Maar je kunt ook gebruik maken van de rust om orde op zaken te stellen. De zomer is een ideale periode om projecten op te pakken waar je normaal gesproken weinig tijd voor hebt.

Vijf tips om onbekommerd te ‘komkommeren’:

1.       Evalueer en plan

De boog kan niet altijd gespannen staan. Gun jezelf dus wat rust en kijk vooral naar de mogelijkheden die deze periode geeft in plaats van naar dat wat er mist. Je creëert daarmee denkruimte; ruimte die je nodig hebt om positieve invallen te krijgen die weer bij kunnen dragen aan je onderneming. Benut deze periode ook om terug te blikken op wat je hebt bereikt, welke resultaten je hebt behaalt en met wie je fijn hebt samengewerkt. Wat ging er goed in jouw business en wat kan er beter? Wat wil je absoluut niet meer doen en wat juist wel? Hoe kun je het voor elkaar krijgen om dat wat je graag wilt doen ook te realiseren?

2.       Werk je administratie bij

Oké, voor veel mensen niet de leukste klus, maar met het bijwerken van je administratie kun je direct bekijken op jouw systeem wel optimaal is. Misschien kan het beter, effectiever, sneller, nauwkeuriger of is uitbesteden een optie? En als alles op orde is, mag je jezelf best trakteren op een lekker ijsje.

Heb je dit nog niet geregeld en wil je toch wel graag iets organiseren voor bijvoorbeeld je pensioen of ziekteregeling, dan is nu de tijd je hierin te verdiepen.

komkommertijd, zzp, ondernemen, zomervakantie, zomerperiode
Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

3. Content met je content

Werken aan je content kan overal, dus ook op het strand of in de tuin. Ga bijvoorbeeld alvast een aantal artikelen of blogs schrijven. Of (als je dat durft) experimenteer eens met nieuwe manieren van content, zoals het maken van een vlog of video. Maak een planning van je content in een contentkalender. Kijk ook naar content die je in het verleden als gedeeld hebt. Misschien kun je dit herschrijven of updaten en opnieuw gebruiken.

Bekijk je social media kanalen en je website eens kritisch. Is het misschien tijd voor nieuwe foto’s of mag de tekst inmiddels wel weer eens herschreven worden? Laat zien dat jij expert bent op jouw vakgebied zodat de opdrachten voor na de zomer weer binnenstromen.

4. Wie leest die blijft

Ontwikkel jezelf en je onderneming door bijvoorbeeld cursussen of webinars te volgen. Lees vakliteratuur of boeken over ondernemen in het algemeen en vergeet ook vooral niet de boeken over persoonlijke ontwikkeling! Jij bent tenslotte jouw belangrijkste product. Een goed excuus voor mensen die net zo verzot zijn op lezen als ik: met een lekkere thriller of mooie roman geef je jouw creativiteit en taalvaardigheid een boost. Dat mag dus ook!

Afbeelding van Bequest via Pixabay

5. Vergeet niet te genieten

Het is fijn deze rustigere tijd toch nuttig besteden. Er zijn natuurlijk nog genoeg andere projecten te bedenken waar jij je in de zomer mee bezig kunt houden, maar blijf wel realistisch in de planning van wat je wilt aanpakken en vergeet niet af en toe ook lekker te genieten. Als hij schijnt, ga dan ook gewoon lekker buiten in het zonnetje zitten. Goed voor je vitamine D.

zomer, mkb, zzp, ondernemen, komkommertijd, vakantie

Een reactie plaatsen