Week van de Werkstress; 5 Tips voor Thuiswerkers

Het is de Week van de Werkstress. Stress is beroepsziekte nummer 1 en we snappen allemaal dat al het thuiswerken van de afgelopen maanden dit niet echt verbetert … Ik ben sowieso al van de 3 R-en, maar in deze tijd merk ik dat ze me zeker helpen. Misschien werken deze tips voor jou ook.

Creëer je eigen plekje

Zoek een plekje in huis waar je fijn kunt werken. Misschien is dat een bureau of de keukentafel met een comfortabele stoel. Zorg daarnaast voor zo min mogelijk prikkels in je omgeving of op je bureau of tafel. Ruim desnoods even op. Een huis vol thuiswerkers en/of -studerende pubers? Misschien hebben de buren niet de optie tot thuiswerken en mag je af en toe daar achter de keukentafel kruipen in ruil voor het uitlaten van de hond. Win-win situatie, want zo pak je meteen een beetje beweging in je lunchpauze.

Zorg voor routine

Zet je wekker en stap iedere dag rond hetzelfde tijdstip uit bed. Probeer ook ’s avonds niet tot laat achter je laptop te blijven zitten, maar stop op het moment dat je normaal naar huis zou gaan. Ruil je huispak in voor kleding die je normaal gesproken zou dragen. Geloof me, dan zit je met een heel andere gevoel achter je laptop en het ziet er een stuk gezelliger uit tijdens de ZOOM/Teams/Webex meeting 😊.

Daag jezelf uit

Wat wil je vandaag precies doen? Schrijf het op of gebruik een app zoals todoist om je planning te maken. Maak hierin bijvoorbeeld een onderscheid tussen wat je in de ochtend gedaan wilt hebben en wat tot de middag kan wachten. Dit kun je ook de dag of avond van tevoren al doen. Zo motiveer je jezelf direct voor de volgende dag. Nog meer tips voor een goede planning? Lees dan deze blog uit de oude doos.

Neem een echte pauze

Gun je zelf een break. En niet alleen om de wasmachine aan te zetten of te stofzuigen, dat zou je vanuit kantoor ook niet doen. Wandel een rondje buiten en luister ondertussen een interessante podcast of bel een collega(-zzp’er) of vriend(in) om te vragen naar zijn of haar werkdag. Je zult zien dat je daarna weer fris en ontspannen achter je laptop zit.

Maak het gezellig

Ik houd er van: een kaarsje, een bloemetje … Dat maakt een werkplek voor mij al zo snel veel fijner. Maar dat is natuurlijk niet wat we massaal zo missen…  Vooral het spontane soort contact lijdt onder het thuiswerken. Zo’n moment waarop een collega(-ondernemer) voorbij loopt en je even vraagt hoe dat project is afgelopen of hoe je weekend was. Het moment is te klein om er een digitale afspraak voor in te plannen, maar toch zo groot dat we er nu sterk naar terugverlangen.

Heb je het adres van je collega’s? Stuur dan eens een kaartje. Gewoon, zonder het van te voren te zeggen. Met een kaartje kan je écht iemands dag maken, doordat je laat weten dat je aan hem of haar denkt. Een online VrijMiBo is natuurlijk ook zo georganiseerd! Zeker met Houseparty. Je kunt met deze app videochatten in zogenaamde ‘party’s’. Het unieke aan Houseparty is dat het ook spelletjes bevat. Lees in dit blog hoe Houseparty precies werkt. Maak de wijn maar open!

Een reactie plaatsen