Gratis afbeeldingen voor commercieel gebruik

Je hebt ze regelmatig nodig: beelden om je blog, social media posts en de content op je website te ondersteunen. Mensen zijn visueel ingesteld en met passende foto’s zorg je ervoor dat je berichten meer aandacht krijgen.

Auteursrecht

Vaak kun je met Google afbeeldingen al vrij snel een leuk plaatje vinden, maar pas hier mee op! Je mag niet zomaar afbeeldingen van internet halen, want op foto’s zit auteursrecht. Dat betekent dat alleen de maker van de foto kan bepalen wat er met die foto gebeurt. Als je een afbeelding wilt gebruiken, moet je de maker opsporen en hem of haar om toestemming vragen. De maker kan dit weigeren of een vergoeding vragen voor het gebruik van de afbeelding. Als je foto’s zonder toestemming van de fotograaf gebruikt, ben je in overtreding en kan dit een flinke boete opleveren. Ook foto’s die je door een fotograaf laat maken zijn beschermd. Als je de fotograaf opdracht hebt gegeven om foto’s te maken voor je website, heb je niet automatisch toestemming om die foto ook te gebruiken in een artikel of een folder. Check dus altijd de afspraken die je gemaakt heb met de fotograaf of vraag toestemming.

Zelf foto’s maken voor een beeldbank

Als je 100% zeker wilt zijn dat je het recht hebt om een afbeelding te publiceren, maak je ze zelf. Je hebt dan zelf het auteursrecht. Als je handig bent met een fototoestel kun je een beeldbank aanleggen voor je website of blog. Foto’s die je hebt gemaakt van mensen mag je echter niet zomaar plaatsen. Mensen die je fotografeert hebben portretrecht en zij moeten toestemmen in het gebruik van de foto. Het nadeel van stockfoto’s is dat je dezelfde foto op meerdere sites tegen kunt komen. Omgekeerd is het voordeel van het maken van eigen foto’s dat je zeker weet dat je unieke foto’s gebruikt. Je kunt trouwens ook unieke collages maken, bijvoorbeeld via https://www.fotojet.com/. Of een schermafbeelding van je computer gebruiken.

Waar vind je gratis afbeeldingen

Ben je niet zo creatief, dan zijn er heel wat websites te vinden waar je, ook voor commerciële doeleinden, gratis afbeeldingen kunt downloaden voor je website of ander media-uitingen. De makers van deze foto’s hebben toestemming gegeven om de afbeeldingen commercieel te gebruiken. Je kunt deze gratis rechtenvrije afbeeldingen op je website zetten of in je blog gebruiken, maar je kunt ze ook als illustratie voor je flyer of op een poster gebruiken. Sommigen vragen als ‘betaling’ een link te plaatsen.

 Belangrijk: controleer voor gebruik altijd zelf voor de zekerheid de licenties, want er kan altijd iets veranderen.

Mijn persoonlijke top 5 van websites waar gratis rechtenvrije afbeeldingen kunt downloaden, ook voor commercieel gebruik:

  1. https://pablo.buffer.com

Pablo verzamelt beelden van diverse websites en biedt de mogelijkheid om een foto in een bepaald formaat op te slaan. Zo kun je kiezen voor een afbeelding voor Facebook en Twitter, voor Pinterest en voor Instagram.

  1. https://www.canva.com

Ook Canva heeft een aantal vooraf ingestelde templates voor bijvoorbeeld een Facebook bericht of omslagfoto. Je kunt templates kiezen en spelen met achtergronden, kleuren en teksten.

  1. https://pixabay.com/nl

De fotografen en andere creatieve artiesten die meedoen aan Pixabay doen dat gratis. Toch stelt Pixabay een betaalfunctie ter beschikking: de KOFFIE-knop. Wij als gebruikers kunnen via deze knop de fotograaf een kop koffie doneren. Ook Pixabay zelf kan je steunen met een donatie.

  1. https://unsplash.com

Zoeken gaat in het Engels. Je kunt ook foto’s bekijken in de categorieën gebouwen, eten en drinken, natuur, objecten, mensen en technologie. Je kunt de rechtenvrije foto’s van Unsplash zonder account downloaden.

  1. https://www.pexels.com

Een soortgelijke website is Pexels. Dit zijn niet foto’s van één fotograaf, maar een collectie van gratis stockfoto’s. Deze foto’s kun je vrij gebruiken voor vrijwel elk doeleinde.

Dit is maar een beperkt aantal van alle websites die gratis afbeeldingen aanbieden. Wil je een complete lijst? Download die dan op mijn website.

Wil je zien hoe zoekopdrachten binnen dit soort sites werken? Bekijk dan mijn video.

Nog even dit

Als je een mooie afbeelding heb gevonden, zorg dan dat je hem in het juiste formaat opslaat en na het opslaan bewerkt. Hier kun je de exacte afmetingen vinden voor alle gangbare social media kanalen.

Foto’s hebben standaard een combinatie van letters en cijfers. Geef je de afbeeldingen echter een naam, bijvoorbeeld de titel van je blog of je bedrijfsnaam,  dan gaat Google de foto’s indexeren en worden ze dus meegenomen in de zoekresultaten.

Mis je pagina’s met gratis afbeeldingen? Ik hoop dat je ze wilt delen.

Een reactie plaatsen